Adótörvény módosító javaslatok

Több módosító javaslatot elfogadott a parlament hétfőn, az adótörvények vitája során. A módosítások a következők:

- Január 1-jétől öt százalékra csökken az élő- és a félsertés forgalmi adója. A változtatás célja az áfacsalások és a számla nélküli értékesítés visszaszorítása, így elsősorban a munkahely-védelmi akciótervet szolgálja, nem pedig a szociális intézkedések része.

- A vállalkozások a főállásúnak minősülő kisadózók után ezentúl nagyobb összegű, 75 ezer forintos tételes adót is fizethetnek, így ezek a kisadózók magasabb nyugdíjra és táppénzellátásra szereznek jogosultságot. A társadalombiztosítási és munkanélküli ellátások alapja ebben az esetben 136 250 forint lesz jövőre.

- A NAV a mulasztási bírság mellett 12 napra be is zárathatja azt az üzletet, amely megszegi a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeket. Akik nem üzlethelyiségben végzik tevékenységüket, és megsértik a pénztárgépekkel összefüggő szabályokat, a mulasztási bírságon felül maximum félmillió - magánszemélyeknél legfeljebb 200 ezer - forintos büntetéssel sújthatók.

- Bővítették a közművezetékadó-kedvezményt, így a hírközlési vezetékek után 200 kilométerig nem kell majd adót fizetni, 350 kilométerig 70 százalékos, 500 kilométerig pedig 25 százalékos kedvezmény vehető igénybe.

- Jövőre már üzlethelyiség nélkül is lehet saját előállítású szőlőbort kóstoltatni és értékesíteni.

- Egyszerűsített adózással élhetnek a külföldi előadóművészek, például zenészek, színészek, táncművészek és cirkuszi előadók. Ha ezt választják, a teljes bevételük - beleértve a nekik biztosított szállás ellenértékét is - 70 százaléka után kötelesek megfizetni a 16 százalékos személyi jövedelemadót, a fennmaradó 30 százalék pedig a tevékenységükkel összefüggő költségek fedezetét biztosítja. A bevétel évi kétszázezer forintig adómentes.

- Döntöttek a Nemzet Művésze-díj, valamint a vele járó életjáradék adómentességéről (az új művészeti díj bevezetéséről a közeljövőben határozhat az Országgyűlés).

- A látvány-csapatsportoknak nyújtható támogatások jogcímei bővültek, így az adózók az amatőr sportszervezetek versenyeztetési költségeire is adhatnak majd támogatást az országos sportági szakszövetségeknek.

- 2014. január 1-jétől a halottszállító autók után nem kell regisztrációs adót fizetni.


Az Országgyűlés által elfogadott módosító javaslatok akkor lépnek hatályba, ha a képviselők egy hét múlva a végszavazáson elfogadják a kormány adótörvény-tervezetét.

forrás: mti.hu