Adóhivatali figyelemfelhívás az osztrák fűtőolaj miatt

A napokban több híradóban is arról tudósítottak, hogy a magas üzemanyagárak miatt fűtőolaj-turizmus indult Ausztriába. A „sógoroktól” kannaszám hordják az 1 eurós fűtőolajat a magyarok, amit valószínűleg nem fűtésre használnak, hanem dízelüzemű autókba töltik.

Vélhetően a megjelent hírek hatására az Adóhivatal is lépett.
A NAV közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a folyékony tüzelőanyag Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben sem a gépjármű üzemanyag tartályában, sem külön kannákban.
(A gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen.) Folyékony tüzelőanyag tagállami behozatalához jövedéki engedéllyel kell rendelkezni és az engedéllyel rendelkezőnek jövedéki adót kell fizetniük, amelynek a mértéke 97 350 forint/ ezer liter.
A közleményben részletesen kitérnek az ellenőrzési eljárásra: az engedély nélkül, illetve az adó megfizetése nélkül behozott ásványolaj, adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, amit a NAV akár egy közúti ellenőrzéskor, akár egy lakhely ellenőrzés alkalmával lefoglal és elkoboz, az elkobzott termékre pedig jövedéki bírságot állapít meg. Ezen kívül a szállító eszközök (például a személygépkocsi, utánfutó, tárolóeszközök) is lefoglalhatóak. A bírság mértéke a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer forint, gazdálkodó esetén ötszöröse, de legalább 150 ezer forint. Nagyobb mennyiség esetén akár jövedéki bűncselekmény gyanúja miatt büntető eljárást is kezdeményez feljelentéssel az ellenőrző hatóság.
A hatóság a hazai jogszabályok betartását a határhoz közeli közutakon a járművek megállításával, szállítmányok, üzemanyagtankból vett minta ellenőrzésével kívánja elérni, és teszi is ezt nap, mint nap.
Hasonlóképpen lépnek fel a harmadik országból (jellemzően Ukrajnából) irányuló "üzemanyag turizmus" megfékezése érdekében is, amikor a vám- és adómentesség jogszerű igénybevételén túl, az alkalmi jelleget meghaladó időközönként üzemanyagért rendszeresen kijáró, azt lefejtő és értékesítő "vállalkozók" ellen a határátkelőn intézkedik- áll az adóhivatal tájékoztatásában.