Adó 2012. - Népegészségügyi termékadó

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a jövő évi adóváltozásokat mutatjuk be részletesen. Mostani írásunkban a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén chipsadó változásait vesszük "terítékre".


A népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén chipsadó vonatkozásában elsősorban az értelmező rendelkezések változnak 2012. január 1-jétől. Pontosításra került az előrecsomagolt termék definíciója, valamint a Parlament elfogadta a teljesítési időpont, a taurin, a sör és a cukrozott kakaópor, valamint a metil-xantin (koffein) fogalmát is.
A fentiek mellett, az elfogadott törvény értelmében változik az üdítőital, az energiaital és a cukrozott készítmények fogalma, valamint adóköteles termék lesz az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyülömcsíz is.
2012. január 1-től üdítőital esetében 7 forint/literre, cukrozott kakaópor esetében 70 forint/kilogrammra, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 130 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (az energiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna).
Emellett, a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter az adó mérték, míg a gyümölcsíz esetében ez 500 forint/kilogramm.