A regisztrációs adó változásai

Módosult az avultatási skála, valamint a jelenleg külföldi rendszámú, de magyar utakon használt gépjárművek magyarországi regisztrálását átmeneti kedvezmény ösztönzi.
Az avultatási skála módosítása az Európai Bizottság által indított – több éve folyó – kötelezettség-szegési eljárás mihamarabbi lezárása érdekében vált szükségessé.
A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvényben szereplő avultatás időtartama a jelenlegi 20 évről 15 évre csökkent.
Az új avultatási skála az 1. évi 20 százalékos avultatási mértéket megtartva a 4. év végére megközelíti az 50 százalékos avultatást. Az avultatás a gépjármű 15 éves korára éri el a 90 százalékot. Így az új avultatási
skála a jelenlegihez képest a 2. évtől a 6. év végéig mintegy átlagosan 5-6 százalékponttal magasabb értékcsökkenést (2-3 százalékpont szórással), a 7. évtől a 15. év végéig átlagosan 10 százalékponttal magasabb értékcsökkenést (1-2 százalékpont szórás mellett) tartalmaz.
Az intézkedés az új gépjárművet vásárlók és az új gépjármű-kereskedők számára közvetlenül nem okoz hátrányt, mivel az adótételek nem változnak, és az egy évesnél fiatalabb járművek adómértéke sem változik.
Átmeneti intézkedés alapján a regisztrációs adó 50 százalékát nem kell megfizetni azon külföldi rendszámmal ellátott, a magyar utakon használt gépjármű után, amely 2011. június 15-én az adózó tulajdonában állt. Ennek az a feltétele, hogy a regisztrációsadó-megállapítási eljárást az adózó  2011. december 31-éig kezdeményezze.