A családi járulékkedvezményről 1.

A családi adókedvezmények megváltoztak 2014-től. Legfontosabb változás a családi járulékkedvezmény bevezetése.

Ennek lényege (Tbj. 2014. január 1-től hatályos 24/B. §):

  • Lehetővé válik az alacsonyabb jövedelmű, (az Szja-tv. szerint) családi adókedvezményre jogosult, biztosított személyek számára az általuk igénybe nem vett családi SZJA kedvezmény összegszerű levonását az általuk fizetendő egyéni járulékokból.
  • A kedvezmény nem érinti sem a biztosított TB ellátásokra való jogosultságát, sem a neki járó TB ellátások összegét.

A személyi jövedelemadóban nem érvényesített családi kedvezmény

  • elsődlegesen: a természetbeni egészségbiztosítási járulék,
  • másodlagosan: a pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
  • harmadlagosan: a nyugdíjjárulék

terhére számolható el.

A családi járulékkedvezmény havi összege a biztosítottat megillető, az Szja-tv. szerinti családi kedvezményből a biztosított és biztosított házastársa, illetve élettársa által érvényesített családi kedvezménnyel csökkentett összeg 16 százaléka. 

A biztosított és biztosított házastársa, illetve élettársa dönthet úgy, hogy a családi járulékkedvezményt közösen veszik igénybe. Ez a közös igénybevétel is csak egyszeres mértékű lehet. A közös igénybevétel feltétele akkor teljesül, ha az érintettek az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen – egymás adóazonosító jelét is feltüntetve – nyilatkoznak, és e nyilatkozat tartalmazza a kedvezmény felosztására vonatkozó döntésüket is.

 

Nem csökkenthető a családi járulékkedvezménnyel az a járulékkötelezettség, amelyet az Szja-tv. szerint adómentes vagy bevételnek nem minősülő járulékalap után kell megfizetni. Előbbi tilalom alól kivételt képez a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére az adóévben levont, befizetett tagdíj összege.

Egyéni és társas vállalkozók esetében a családi járulékkedvezményt

  • a kivétet,
  • az átalányban megállapított jövedelmet, vagy
  • a személyes közreműködői díjat

terhelő járulékok erejéig lehet érvényesíteni.

 

felhasznált forrás: ado.hu