Adó 2012. - fókuszban az autósokat érintő adóváltozások

Az elfogadott jövő évi adóváltozások jelentősen érintik az autósokat is.
Írásunkban összefoglaltuk az őket érintő legfontosabb jogszabály módosításokat.

Regisztrációs adó
2012-től csökken a regisztrációs adó mértéke, mely minden kategóriában alacsonyabb lesz. a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés érdekében jövő év elejétől bevezetésre kerül az elektronikus eljárás a regisztrációs adó esetében is. Az elfogadott jogszabály meghatározza az elektronikus eljárás kezdeményezésének módját, valamint az annak alkalmazását kizáró esetek körét.
A flotta-üzemeltetőknek a külföldi hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsik után meg kell fizetniük a regisztrációs adót, amennyiben belföldi illetőségű személyeknek adják bérbe azokat.

Lízing-változások
A cégek számára jó hír ugyanakkor, hogy levonható lesz az adóalanyiságot eredményező tevékenység érdekében igénybevett közlekedési eszközök bérletét (lízingjét) terhelő áfa. Az új szabályozás szerint amennyiben egy járművet üzleti és magán célra is használnak, a bérlést terhelő áfa az üzleti használat arányában vonható le.

Baleseti adó
Újdonság, hogy 2012-től a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésére kötelezettek a biztosítási díj részeként baleseti adót fognak fizetni.A baleseti adó a biztosítási díj 30 százaléka, de legfeljebb napi 83 forint. Az adót a biztosító társaság szedi be a biztosítási díjjal együtt. Amennyiben a biztosításra kötelezett külföldön köt biztosítási szerződést, az adót önbevallással kell megfizetnie. Bár az átlagos kgfb díjak idén is alacsonyabbak a korábbi évek díjainál, ami csökkenti a baleseti adó összegét, de még egy átlagos biztosítási díj esetében is több ezer forint lesz a baleseti adó.

Cégautó adó
Eddig a céges autók után 1600 köbcentiméterig havi 7000, efelett pedig 15000 Ft volt a fizetendő cégautóadó havonta. Az elfogadott módosítás  szerint a céges autó adója is teljesítmény alapúvá válik. A személygépkocsik után fizetendő cégautóadó összege a gépjármű piaci értékükét leginkább kifejező négy kW kategória kombinációja és környezetre gyakorolt hatása (kedvező, kevésbé kedvező, káros) – a környezetvédelmi osztályba sorolás szerint kategorizálva – eredményeként létrehozott 12 adótétel havi összegének eredőjeként számítandó majd.