A civil szervezeteknek november 2-ig kell elszámolniuk az 1 százalékkal

Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek 2010-ben az 1 százalékos szja támogatásban részesültek, az összeg felhasználásáról 2011. november 2-ig be kell nyújtaniuk a  10KOZ számú közleményt az adóhivatal részére.

Ezt a közleményt azonban nem csak nekik, hanem azoknak a szervezeteknek is be kell adniuk, amelyek a 2009-ben tartalékolt 1 százalékos összeget 2011-ben felhasználták, vagy tovább kívánják azt tartalékolni.
Érdemes figyelni a dokumentum beadására, mivel komoly következményekkel jár, ha a közleményt benyújtása nem történik meg (vagy abban hibás adatokat közölnek).
Az adóhatóság először felszólítja a szervezetet a közlemény pótlására. Ha a civil kedvezményezett ennek sem tesz eleget, a NAV határozattal egy évre kizárja az 1 százalékos felajánlásokból történő részesedésből. Ezen túl a 10KOZ közlemény benyújtását elmulasztó, vagy azt hibás adattartalommal benyújtó civil szervezetek 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatók.
A 10KOZ közleményt kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül kell megküldeni a NAV részére. Az adatoknak nem csupán összegszerűen kell szerepelniük, hanem abban az 1 százalékos összeg felhasználásának módját szövegesen is ismertetni kell.