Megjelentek az adótörvények módosításai

Megjelent a Magyar Közlöny 111. száma, melyben kihirdetésre kerültek az Országgyűlés által szeptemberben elfogadott adómódosítások.


Emlékeztetőül a legfontosabb változások:

az új szabályozás értelmében a gázolaj jövedéki adója november 1-től 13 forinttal emelkedik, és lényegesen magasabb lesz az adója ettől az időponttól a nem gyümölcs alapú párlatoknak is.
A jövedéki adótörvény módosításával a gázolaj jövedéki adója literenként 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedik. Ezzel egyidőben az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése 13 forinttal, 19,50 forintra emelkedik.
A párlatok jövedéki adója - tiszta szeszre vetítve és hektoliterenként - jelenleg 276.100 forint. Ez emelkedik november 1-től a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra. Minden más párlatnál az adó 414.150 forint lesz. Az alacsonyabb taksát kell fizetni a magánfőzésnél is, az 50 literen felüli mennyiség után, alatta adómentes maradt a pálinkafőzés.
A dohánytermékek jövedéki adója is november 1-től emelkedik azzal a megkötéssel, hogy onnan számítva 60 napon túl már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani e termékeket.
A cigaretta adója novembertől az ezer darabonkénti 9.750 forintról 10.550 forintra, míg a kiskereskedelmi eladási árra vetítve - szintén ezer darabonként - 18.080 forintról 19.530 forintra emelkedik. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt, minimális összeg meghatározása nélkül.
A cigaretta- és a pipadohány kilogrammonkénti adója 7.860 forintról 8.790 forintra emelkedik.
További két lépésben - jövő május 1-től és november 1-től - hasonló arányban növekszik a dohánytermékek jövedéki adója.
A szerencsejáték törvény módosítása szigorítja a játékengedély kiadását, és a pénznyerő automatáknál kötelezővé teszi a szerver alapú - interneten keresztüli - üzemeltetést. Az adóhatóság bármikor beléphet a rendszerbe, és onnan - ellenőrzési céllal - adatokat hívhat le.
A játéktermekben működő pénznyerő automaták adója eddig havi 100 ezer forint volt, ez emelkedik november 1-től havi 500 ezer forintra. Ehhez társul még - új adóként - a negyedéves bevétel 20 százaléka, de ezt csak a 900 ezer forint feletti bevétel után kell megfizetni.
Október 3-án lép hatályba az a szabály, amely a végtörlesztőket mentesíti az ajándékozási illeték alól. Ha a bank elengedi a jelzáloghitel egy részét, akkor csak annak nem kell ezután ajándékozási illetéket fizetnie, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét (ez most 57 ezer forint). Ugyanez vonatkozik a személyi jövedelemadó elengedésére is.
A reklámtörvény módosítása pedig megtiltja az engedéllyel nem rendelkező szerencsejáték reklámozását. Az engedéllyel nem rendelkező szerencsejátékot művelő cég nem támogathat médiaszolgáltatást, illetve műsorszámot sem.
A 111. Magyar Közlöny