Hogyan szerepelj sikeresen a videós állásinterjún?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

A videós állásinterjú eddig is a HR-esek eszköztárában volt, de lényegesen kisebb arányban használták a kiválasztás során. A korona vírus miatti szükségszerű távolságtartás azonban azt hozta magával, hogy az eddig csak nagyrészt országokon átnyúló toborzás-kiválasztás helyett az akár ugyanabban a városban élő HR-es és pályázó is így fogja nagy valószínűséggel megejteni az első találkozót. De hogyan készüljünk fel a videós állásinterjúra? Mire figyeljünk egyáltalán? Ma ehhez adok tippeket.


A videós állásinterjú egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzünk a megfelelő technikai háttérrel. Szükséged lesz egy laptopra, vagy lehet ez egy asztali számítógép is, ha van egy csatlakoztatható kamerád és egy olyan mikrofonod, ami jó minőségű hangot ad. Ugyanígy alkalmas egy okostelefon, vagy tablet is, hiszen ezeknek beépített kamerája és mikrofonja van. A telefonnál fontos, hogy a képernyő megfelelő méretű legyen, hogy jól lásd a másik felet, ha élőben megy az interjú, s e két utóbbi eszköznél szintén figyelj arra, hogy rögzítsd a beszélgetés alatt úgy, hogy nehogy elboruljon, ne inogjon, s ne kelljen tartanod a kezeddel, mert ez zavarja a koncentrálást, a testbeszédet és a természetes gesztikulációt.


Ellenőrizd le az eszközök működését, hogy biztosan jó-e a hang és a kép, semmiképpen se az interjú elején kezdd el ezeket beállítani, mert az nem nyújt professzionális benyomást rólad. Ha módod van rá, próbáld ki előtte egy barátoddal, hogy minden beállítás jó-e? Legyen frissítve az adott program, amivel az interjút megoldjátok (ez lehet skype, zoom, vagy egyéb más program is). Már a pályázás előtt fordítsunk figyelmet arra, hogy a felhasználó nevünk is komolyságot sugalljon, senki nem fogja komolyan venni az imtheking vagy a nyuszimokus felhasználó néven skype állásinterjúra bejelentkező pályázókat.


A harmadik, amire nagyon figyelj, a megfelelő világítás és környezet. Gondolj arra, hogy ez most a te mozifilmed, te vagy a rendező! Ha nem látszik kellőképpen az arcod, nem tudják leolvasni az éppen aktuális érzéseidet, s a túl sötét kép zavarja az interjún hallottak-látottak megfelelő feldolgozását, értékelését. Mindenképpen legyen tehát megfelelően megvilágított helyen az interjú, és nagyon figyelj a háttérre is. Ugye szerinted sem illik egy profi könyvelő, vagy mérnök állásinterjújának hátterébe egy halom mosatlan edény, egy ruhaszárító vagy egy bevetetlen ágy? Nosza, akkor nézd meg a lakásod egy filmrendező szemével, s keresd meg azt a sarkot, ami a legprofesszionálisabb benyomást adja rólad. Ha lehet, ablak melletti helyet válassz, a természetes fény jót tesz, de ha ez nem megoldható, lehet mesterséges megvilágítás is, csak ne olyan módon essen a fény rád, hogy ijesztő, vagy előnytelen ráncok és árnyékok legyenek az arcodon.


Profi tipp a videósok világából: sok okostelefonnál nem könnyű első pillantásra felfedezni, hogy hol is van a kamera, mert a legmodernebb típusoknál a kijelző mérete szinte teljesen megegyezik a telefon méretével, s egy ici-pici kis kör csak a kamera. Ám a videós állásinterjú alatt nagyon fontos, hogy a kamerába nézzünk, mert ez a „szemkontakus”, ami köztudottan elengedhetetlen a jó benyomás keltéséhez. Ragasszuk tehát a kamera mellé a kijelzőn kívülre egy kis színes post-it négyzetet, vagy bármi apró, élénk színű dolgot, hogy ne kelljen beszéd közben keresgélnünk, hogy hol is a kamera, azaz nem vándoroljon a szemünk ide-oda. Így könnyebb a fókuszt tartani!


Szintén segíti a jó „szemkontaktust”, ha a kamera a szemünk magasságában van, s ha esetleg szemüvegesek vagyunk, teszteljük le, hogy nem csillog-e túlságosan a lencse, látható-e a szemünk a másik fél számára is. Szintén érdemes az okostelefonnál megnézni, hogy van-e rajta olyan filter, ami javítja a képet, így nem kell annyit sminkelni, s a filter alkalmazása a férfiaknál is szebb összképet nyújt.


Az öltözékünk ugyanolyan legyen, mintha személyes állásinterjúra mennénk. Tudom, hívogató a kísértés, hogy a home office időszakában nyuszis papucsban és pizsamanadrágban üldögéljünk odahaza, de nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha a videós állásinterjú alatt egyszer csak fel kell állnunk valamiért – mondjuk valami iratot meg kell keresnünk -, vagy váratlanul felállva kell prezentálnunk valamit, esetleg a nem várt kapucsengőt vagy tőlünk messzebb lévő telefont kell lenémítani. Szóval tetőtől talpig legyünk állásinterjú szettben, ez segíteni fogja a megfelelő hozzáállásunkat is! Tartózkodjunk a vibráló mintáktól és színektől, hogy ez se vonja el a beszélgetőpartnerünk figyelmét a mondandónkról.


Ha a családdal vagyunk otthon, vagy hangosabb háziállatunk van, igyekezzünk őket eltávolítani az interjú idejére a közelünkből, legalább a lakás másik részére, de a legjobb, ha egy nagy sétát tesznek odakint a gyerekek a másik szülőpárral, vagy a kutyus sétáját ekkorra időzítjük.
És még egy tipp: kizárólag az az alkalmazás fusson a gépen, amit éppen az interjú lebonyolítása miatt használunk. Semmilyen más böngésző, program, weboldal ne legyen megnyitva, mert elvonja a figyelmünket, elkalandozhat a tekintetünk egy, a képernyő sarkában megjelenő üzenet vagy értesítés miatt, ami összességében nem fog jó fényt vetni ránk!


Mosolyogjunk, s próbáljuk meg a legjobb oldalunkról bemutatni magunkat, hiszen talán mindkét fél számára szokatlan ez az új helyzet, de az biztos, hogy az az álláskereső, aki rászánja magát, előnyhöz jut a pályázás során azokkal szemben, akik nem vállalják ezt a megmérettetést!