Felkészülés az állásbörzékre

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.



Az ősz beköszöntével eljön az állásbörzék időszaka is. Sok helyi és országos rendezvény kínál ilyenkor pompás lehetőségeket az állást keresőknek, vagy karrierváltást fontolgatóknak. Aki időben elkezdi ezeket kihasználni, s előre felkészül a nagy megmérettetésre, talán egy állásajánlattal a zsebében térhet haza. Ám aki csak a börze előtti napon kap észbe, már elkésett… neki csak a morzsák jutnak majd. Mire figyeljünk tehát?


Írjuk össze először is, hogy milyen rendezvények vannak a környékünkön, mely iskolák, egyetemek vagy független szervezetek állásbörzéi jöhetnek szóba a következő hetekben, hónapokban. Ezeket írjuk be előre a naptárunkba, hogy biztosan ne feledkezzünk meg róluk. Ha országos rendezvényt is kinéztünk magunknak, s nem a fővárosban lakunk, érdeklődjünk, hogy van-e meghirdetett utazási kedvezmény (a MÁV az elmúlt években biztosított ilyet). Tervezzük meg, hogy mikor melyik rendezvényre látogatunk el, különösen, ha jelenleg is dolgozunk, hiszen így kevesebb idő áll rendelkezésre a „nézelődésre”.


Sok állásbörze már hetekkel a rendezvény előtt meghirdeti a programjait, amik nem csak érdekes és hasznos előadásokat tartalmaznak, hanem sokszor ingyenes tanácsadási lehetőségeket is. Állásinterjú, idegen nyelvű interjú, önéletrajz tanácsadás, stb… ez mind-mind jobb pályázóvá, gyakorlottabb, felkészültebb börzézővé tehet minket… de csak ha időben lecsapunk az időpontokra, hiszen ezek fogynak le a leggyorsabban. Ne legyünk lusták tehát rendszeresen figyelni a börzék weboldalát, s ha meghirdetik az időpontokat, azonnal jelentkezzünk! Érkezzünk felkészülten a tanácsadásra, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a lehetőségből. S ki tudja, sokszor a vállalatok HR-esei és a fejvadászok tartják ezeket a tanácsadásokat, talán rá is akadhatunk a jövőbeli munkáltatónkra egy szimulált interjú során!


A programok mellett előzetesen nézzük meg a kiállító cégeket is, s válasszuk ki azokat, ahol valószínűleg hasonló végzettségű, tapasztalatú álláskeresőket várnak, mint mi. Több állásbörzén szakma és végzettség szerint is ki vannak listázva a kiállító cégek a weboldalon, így a számunkra szóba jöhető vállalatok megtalálása szinte gyerekjáték! Ezeknek a cégeknek már előre nézzünk utána, olvassuk el, mit lehet tudni róluk, milyen terveik, projektjeik vannak, milyen változások voltak, vagy várhatóak a cég életében. Ezek lesznek – vagy lehetnek – a jó apropók, hogy megszólítsuk a cég képviselőit, s kompetens, tájékozott pályázóként tűnhessünk fel a tébláboló és tájékozatlan börzéző nem túl hízelgő képe helyett.


Fussuk át a korábban elkészített önéletrajzunkat, ha kell, készítsünk több, testre szabott verziót, attól függően, hogy hova pályázunk. Vegyük ki a régebbi és nem olyan fontos, már nem releváns információkat, tegyük bele az újabb eredményeinket, sikereinket. Egy jó pályázati fotó sem árt, hiszen ha kellemes benyomást tettünk személyesen a standon a HR-esre, jó, ha az önéletrajzunkon is ugyanolyan előnyös fotó fogadja az érdeklődőt!
Gyakoroljuk az elevator speech-ünket! Hogy mi is ez? A szakmai bemutatkozónk, ami néhány mondatban összegzi a legfontosabb tudnivalókat rólunk, röviden, tömören, figyelemfelkeltőn. Mintha beszállnánk egy liftbe, s a rövid liftút erejéig ott lévő HR-esnek 30-60-90 másodpercben kéne bemutatkoznunk, azzal a céllal, hogy felkeltsük a figyelmét. Az állásbörze is olyan, mint egy liftes utazás: sokan nyomorognak a pultok körül, s kevés időt töltünk együtt a másik féllel, a szemben álló HR-essel… de ez idő alatt kell, hogy felvillantsuk a legjobb ütőkártyáinkat, hogy felkeltsük az érdeklődését!


Készítsük elő a megfelelő öltözékünket! Hogy az milyen is? A hivatali öltözék elegáns, nem hivalkodó, nem kihívó. Nem kell, hogy fekete-fehér legyen, lehet színes, ha harmonikusan vannak összeválogatva az árnyalatok. Hölgyeknek lehet szoknya, vagy nadrág, blúz, vagy egy szép pulóver valami sállal, kendővel, kosztüm, de még a farmer is elmegy, ha nem túl sportos szabású, egy elegáns fehér blúzzal, blézerrel és magas sarkúval kombinálva. Férfiaknál öltönynadrág, szövetnadrág, farmer, elegáns inggel, zakó sem kötelező, ha nyakkendő van, vagy akár fordítva is megfelel, zakó, nyakkendő nélkül. A sportcipő és strandpapucs helyett pedig válasszunk valami komolyabbat, de a magas sarok sem kötelező a hölgyeknél – ne feledjük, sokat fogunk aznap gyalogolni és állni. S még egy jó tanács: hagyjuk otthon a hátizsákot és a reklám szatyrot, helyette vegyük egy jól kinéző bőr (vagy műbőr) mappát, amibe az önéletrajzunkat és a többi fontos iratot tesszük.


S végül a felkészülés részeként vigyünk magunkkal egy nagy adag önbizalmat, optimizmust, kíváncsiságot! Az állásbörzék kiváló lehetőséget rejtenek azoknak, akik hajlandóak ezt a „műfajt” komolyan venni. Ugyan, hol lehet még több száz cég HR-esével és vezetőivel egy nap személyesen találkozni, nekik kérdéseket feltenni és a szakmai önéletrajzunkat a figyelmükbe ajánlani? Csak az álláskeresők képzeletbeli paradicsomában…