Év végi karrier értékelés

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Ahogy egyre közeledünk az év végéhez, óhatatlanul is megáll az ember, s visszatekint, összegez, elemez.

Tehetjük ezt az ünnepi pihenő alatt, teli hassal, az óév utolsó napján, vagy az újév első napjaiban a friss lendületet kihasználva… értékelhetünk egyedül, a párunkkal, vagy a családunkkal, barátainkkal. Lehet csak úgy ötletszerűen, random módon, vagy strukturáltan, egy bizonyos vázlatot követve, ez utóbbinak megvan az az előnye, hogy nem hagyunk ki semmilyen fontos szempontot, s így biztosan a fejlődésünk szolgálatába tudjuk állítani a múlt eseményeit.
A lényeg, hogy végignézzünk az elmúlt éven, tudatosítsuk magunkban a sikereket, örömöket, eredményeket, ünnepeljük meg ezeket, s ne feledjük a kudarcokat és hibákat sem, amikből tanulhatunk. Így álljunk hát neki a karrierünk értékelésének!


Keressünk az ünnepek alatt néhány szabad órát, amikor nem rohanunk sehová, nincs nagy nyüzsgés körülöttünk, s a figyelmünket teljesen ennek a témának tudjuk szentelni. Szerencsés, ha van éves naptárunk, amibe vezettük az év eseményeit, így a fontosabb történéseket, sikereket, kudarcokat találkozásokat, tárgyalásokat ennek alapján gyorsabban felidézhetjük. Ebből a szempontból mindegy, hogy van-e jelenleg állásunk, vagy álláskeresők vagyunk, hiszen a karrierünkben így is, úgy is voltak érdekes, fontos momentumok.


Nézzünk át minden hónapot, gondoljuk végig a történéseket, s minden hónapban, amit találunk, írjuk össze magunknak. Legyen egy sikerek listánk, egy kudarcok listánk, egy olyan, amit a sorsdöntő eseményeket, találkozókat vezetjük fel… Az év minden egyes hónapjának áttekintése után fogjunk egy üres lapot, s a következő kérdésekre őszintén, nyitottan fogalmazzuk meg a választ magunknak:
 Mi volt a legfontosabb cél, amit idén kitűztünk és elértünk a karrierünkben?
 Mi volt a legnagyobb szakmai siker?
 Mi tett igazán büszkévé minket?
 Miben fejlődtünk a legtöbbet?
 Mi volt a legnagyobb hiba, amit elkövettünk és mit tanultunk belőle?
 A legnagyobb akadály, amit sikerült legyőznünk?
 Mi volt a legkockázatosabb dolog idén a karrierünkben?
 Mit tanultunk magunkról idén?
 Ki az a személy, akitől a legtöbbet tanultuk?
 Ki az a három személy, aki a legnagyobb hatással volt ránk idén?
 Mi volt az év legjobb döntése?
 Mi volt az év legrosszabb döntése? Mit tanultunk belőle?
 Mi az, amit leginkább megbántunk idén?
 Mi volt az-az alkalom, amikor igazán kiálltunk magunkért?
 Mi az, amit másokért tettünk idén?
 Ha meg lehetne változtatni valamit az elmúlt évből, mi lenne az?
 Ha vissza tudnánk menni az időben - az év elejére - milyen karrier-tanácsot adnánk magunknak?
 Mi az, amiért hálásak vagyunk idén?
 Mi az a három szó, melyek leginkább összefoglalják, leírják az évet karrier szempontból?
 Ha könyv vagy film készülne az elmúlt évünkből, mi lenne a címe?


Ha mindegyik kérdésre megfogalmaztuk saját magunknak az őszinte választ, már szinte kész is vagyunk az értékeléssel. Hasznos, ha ezeket a válaszokat le is írjuk magunknak, hiszen a gondolatok néha elszállnak, elfelejtjük őket, de ha leírjuk, nagyobb súlya van a szónak, ráadásul ezt az írott anyagot a következő év tervezésnél, a célok kitűzésénél is használhatjuk, de akár egy-két év múlva is elővehetjük és átolvashatjuk.


További szempontként bevonhatjuk a kollégáinkat, a főnökünket, a beosztottjainkat is. Ha őket is megkérdezzük a főbb eseményekről, sikerekről, talán újabb szemszögből láthatjuk saját magunkat, a fejlődésünket, a teljesítményünket. Erre lehetőség adódhat például a céges éves teljesítményértékelő beszélgetésekkor, vagy a karácsonyi céges ünnepségen, de akár vezetőként a csapatunkat meg is hívhatjuk egy délutáni forró csokizásra, kávézásra, s kötetlen hangulatban beszélhetjük át így az elmúlt év eseményeit, sikereit, tanulságait.


Ne csüggedjünk akkor sem, ha álláskeresőként kissé nehezen megy a kérdések megválaszolása, mert úgy érezzük, semmi sem történt velünk ebben az évben, nem volt egy sikeres, emlékezetes élményünk sem. A siker és a büszkeség nem csak egy többmilliós projekt elnyerése, vagy egy előreléptetés kapcsán juthat eszünkbe, ha valami nagyon fontos felismerésre jutottunk a karrierünkkel kapcsolatban, vagy ha egy addig vakvágánynak bizonyuló útvonalat hagytunk el, s jó irányba tereltük az álláskeresésünket, az is sikerként értékelhető! Ha pedig valóban úgy is lenne, hogy a mostani év értékelésekor nem nagyon van muníció a kezünkben, ezt az elmaradást könnyen behozhatjuk majd a következő évi célok megtervezésénél és a megvalósítást segítő akcióterv elkészítésénél. Ott ugyanis már csak rajunk múlik, hogy mit tűzünk ki magunknak célként, s mennyire keményen dolgozunk a megvalósításon!


További segítség, ötlet az év értékeléséhez itt található: https://yearcompass.com/hu