Céges karácsonyi bulik - tabuk és ajánlások

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

A decemberi céges élet elmaradhatatlan része a céges karácsonyi ünnepség, amit idehaza is sok cég beépített a szokásai közé. A karácsonyi ünneplés, a könnyed, csapatépítő jellegű rendezvény, a lazaság, és valljuk be a közelgő szabadnapok, a finom italok és a jó zene csábítóan hathat ránk, hogy elengedjük magunkat, s bulizzunk egy jót, ám érdemes azt is szem előtt tartani, hogy bármennyire is jó a parti, ez mégis csak a munkahelyünk, ahol elsősorban szakemberként, dolgozóként, vezetőként vagyunk jelen. Nem mindegy tehát, hogy hogyan viselkedünk, mit csinálunk ezen a napon. Nézzük, hogyan tudjuk rombolni vagy építeni a karrierünket…
A legtöbb vállalati karácsonyi partin bizony szolgálnak fel alkoholt. És innen egyenes út vezet a magyar embereknek az ünneplésnél bizony oly megszokott iváshoz, ami sajnos nem merül ki egy-két pohárkánál. Sok-sok évnyi multinacionális cégnél eltöltött tapasztalattal a hátam mögött mondhatom, hogy bár hajlamos az ember azt hinni, hogy bizony másnap nem emlékeznek rá a kollégák, ha valaki kissé jobban felöntött a garatra, ez valójában úgy néz ki, hogy még évek múlva is emlegetik, hogy melyik kolléga melyik évben mit művel igen illuminált állapotában… a mértéktartás egy nagy erény, így gyakoroljuk ezt az év eme hónapjában is.
Ha pedig a buli végén a vállalati autónkkal szeretnénk hazamenni, ne feledjük, hogy ha alkoholos állapotban tesszük ezt, rögtön két szabályt is megszegünk, egyszer a KRESZ-t, s emellett még a vállalati autó használatára vonatkozó szabályzatot is… szóval inkább hívjunk taxit, vagy csatlakozzunk olyan kollégához a hazaúton, aki nem ivott alkoholt az este alatt.
Hasonlóan nem tanácsos a céges ünnepség alatt a túl szabados viselkedés sem. Az ünneplés nem jelent egyet a közönségességgel, ha a mindennapi munka során nem viselkedünk így a kollégáinkkal s a beosztottainkkal, nem ok erre a karácsony sem. Próbáljuk meg a vitákat és a kritizálást vagy pletykálkodást visszafogni, ezek amúgy sem tesznek jót a vállalati kultúrának. Ahogyan a családunk körében eltöltött karácsonyi ünnep sem a konfliktusokról és a torzsalkodásról szól, a „céges családunk” is megérdemli, hogy ünnepi hangulatban, tiszteletteljesen töltsük el ezt a néhány órát együtt.
Óhatatlanul előkerülnek a mobiltelefonok, fényképezőgépek, s a boldog pillanatokat igyekszik az ember megörökíteni. Amíg ezek megfelelő színvonalat képviselnek, nincs is vele semmi baj, hiszen a vállalati összetartozást, a kollegiális érzést erősítheti egy jól sikerült közös fotó, ami felkerül a közösségi média felületére is, de ez ne menjen át ciki, leleplező fotók közlésébe, amit másnap kétségbeesetten próbálunk törölni az idővonalunkról.
És mit tehetünk tudatosan a karrierünk érdekében?
Nos, bizonyára volt a meghívón utalás az elvárt öltözetre, de ha nem, akkor érdeklődjünk utána a régebb óta itt dolgozó kollégáknál, hogy mi a szokás, milyen a helyszín, mit viselnek a többiek általában, s igazodjunk ehhez. Egy leheletnyivel elegánsabb megjelenés sosem árt, ha pedig mégis túlöltöztünk, az urak a nyakkendő levételével, a hölgyek pedig egy kis módosítással – túl elegáns ékszer elhagyása, vagy a ruházat elegánsabb és elhagyható darabjainak levétele - bizonyára lazábbra tudják venni a megjelenésüket.
Kötelező elem a karácsonyi céges bulik során a networking, bármennyire is ódzkodunk tőle, bizony le kell, hogy fussuk a kötelező köröket. Váltsunk egy-két szót a vezetőinkkel, koccintsunk velük, nézzük a szemükbe, s emlékezzünk közösen az idén elért sikerekre, eredményekre. Nem is árt, ha felfrissítjük az emlékezetüket ez irányban, meglehet, hogy ők már régen elfelejtették, hogy nekünk köszönhetik azt a nagy volumenű megrendelést, vagy azt a sikeres szerződéskötést.
Emellett pedig igenis menjünk oda a kollégáinkhoz, s velük is tegyük ugyanezt: köszönjük meg nekik az idei együttműködést, a segítséget, a támogatást. Apró gesztusok ezek, de nagyban segíthetik a karrierünket az új évben is. Vezetőként pedig véleményem szerint egyenesen kötelező a beosztottjainkkal ugyanezt megtenni, megköszönni a munkájukat, megemlékezni az év nagy sikereiről, s motiválni, biztatni őket a jövő évi kihívások teljesítésére!
Ahol a tánc és a zene is része a bulinak, ott szintén jó lehetőség kínálkozik az apró udvariasságok és információszerzés terepén. Senki nem tudott olyan jól beszélgetni, kapcsolatot építeni és információkat szerezni, mint egy korábbi munkáltatómnál a külföldi tulajdonos, aki minden hölgy munkatársat felkért a bulin táncolni, s tánc közben mindegy „véletlenül” megkérdezte őket a leányvállalat életében történt dolgokról, eseményekről, változásokról, s a véleményükről. A hölgyek pedig persze el voltak ámulva a tulajdonos gáláns és udvarias viselkedésétől, ám aki okos volt, az az udvarias válaszolgatáson túl fontos információk eljuttatására is használhatta a táncparketten töltött 3-4 percet.