Karriertippek nőknek

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Talán eddig soha nem volt olyan sok szerep, amit be kellett, hogy töltsön egy nő, mint manapság… nő, feleség, családanya, dolgozó nő, azaz kolléganő, főnökasszony, vagy vállalkozónő… A kihívás tehát adott: hogyan is találjuk meg mindezek között az egyensúlyt, s hogyan menedzseljük a karrierünket úgy, hogy közben minden más is sikerüljön?


Egyáltalán nem lehetetlen karriert építeni nőként, azonban fel kell készülni arra, hogy más típusú kihívások várnak ránk, mint egy férfira, más típusú akadályokba ütközünk, s a belső késztetéseink is mások. Az egész folyamat legeleje az iskola, a pályaválasztás. Bár szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap az a trend, hogy a tipikusan férfias szakmának minősített mérnöki területre és az informatikába is egyre több lányt próbálnak bevonzani, még mindig bátor választásnak tűnik, ha egy lány férfias szakmát választ. Holott ha ezeket a szakmákat igen jól megfizetik, ez lehet a karrier első lépcsője: az okos iskola- vagy szakmaválasztás. Gondoljunk csak Ada Lovelace-re, aki a világon először algoritmusokat írt, s ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy a programozók jó része nő volt eleinte, csak később vették át a férfiak ezt a szakmát.


A másik terület, ahol a nőknek a sikeres karrier érdekében fejlődniük kell, az a tudatosság, a tervezés, és önmaguk reális felmérése. Míg a férfiak sokszor komoly terveket kovácsolnak maguknak a munkahelyükön, a nőket inkább sokszor csak sodorja az ár. Holott ők is kitűzhetnék maguknak, hogy 5 év múlva vezetői pozícióban szeretnének dolgozni, s a véletlen, vagy a szerencse helyett jó lenne, ha saját szorgalmuknak és munkájuknak tudnák be a sikereiket, ahogyan a férfiak is teszik. Mellesleg, őket az sem zavarja, ha nem felelnek meg minden elvárásnak az álláshirdetésben, ettől még nyugodtan megpályázzák az adott munkakört, míg a nők sokkal kritikusabbak magukkal szemben, nagy arányban csak akkor küldik el a szakmai önéletrajzukat, ha megfelelnek a kiírás szinte minden pontjának. Merjünk tehát többet kockáztatni!


A sikeres női karrier egyik további eleme, hogy nem egyedül akarunk megfelelni az élet által ránk osztott szerepeknek, feladatoknak. Olyan nő, aki tökéletesen ellátja a munkahelyi feladatait, lépked előre a ranglétrán, mindemellett neveli a gyermekeit, minden nap főz, mos, maga takarít, ott van az összes óvodai és iskolai rendezvényen, és emellett még idegösszeomlás nélkül, vidáman és fitten sütit is süt, nem létezik – vagy ha igen, tudja az időutazás titkát! Az igazi titok azonban abban rejlik, hogy mindezt a sok-sok feladatot megosztjuk valakivel: ideális esetben a párunkkal, aki ugyanúgy kiveszi a részét az otthoni és a gyerekek körüli teendőkből, így adva meg azt az esélyt, hogy mi is kiválóan teljesíthessünk a munkahelyünkön. Emellett nem ördögtől való egyéb segítőket is igénybe venni néha-néha, egy nagytakarítás vagy egy gyermekfelügyelet erejéig. Lehet néha pizzát rendelni vacsorára, és lehet néha a mama által főzött ételt vagy hideg vacsorát is feltálalni, mert nekünk aznap nem volt időnk főzni a munkahelyi teendők miatt. Elhihetjük, a gyerekeink nem fognak tiltakozni a pizza vacsora miatt, sőt! Ahelyett, hogy elapróznánk magunkat sok ezer feladat között, tűzzünk ki 3-4 fontos célt – a gyermekeinkkel töltött időt, a karrierünk építését, a párunkkal töltött heti 1 közös programot - , s a többi dolgot pedig engedjük el. Ez tőlünk is némi „hanyagságot” illetve lemondást követel majd, de cserébe, sokkal céltudatosabban élhetjük majd az életünket.


Érdemes szövetségeseket, mentorokat keresni a munkánk során, akik segítenek nekünk, s akiktől tanulhatunk. A munkahelyi karrierépítés nem csak abból áll, hogy jól végezzük a feladatainkat, de a kapcsolatépítés, s a szakmai barátságok kötése is ugyanolyan fontos. Ha többször hallatjuk a hangunkat, ha nyíltan elmondjuk a szakmai véleményünket, ha a szakmai szövetségeseink is mellénk állnak az adott kérdésben, s ha a sikereinkről is rendszeresen beszámolunk, jobban szem előtt leszünk, s adott esetben egy előléptetésnél is nagyobbak az esélyeink. A mentor pedig segíthet saját tapasztalataival, meglátásaival, ha megakadunk a karrierünkben, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy kérdésben. Egy női mentor sikereit, eredményeit látva mi is újabb motivációt, energiát kaphatunk.


A legtöbb nő karrierje a gyermekvállalással megtorpan, vagy megtörik. Ez nem szükségszerű, hiszen tudatos tervezéssel erre is lehet készülni: a babázás alatti kapcsolatépítés és kapcsolattartás segíthet abban, hogy ne szakadjunk ki teljesen a szakmánkból, egy új tanfolyam vagy képzés továbbra is piacképessé tehet minket, vagy erre alapozva saját vállalkozásunkat is elkezdhetjük. Így a gyermekvállalás miatti pihenő egyben az újratervezés időszaka is lehet, amikor elég időnk van kitalálni, mit is szeretnénk a karrierünk következő 10 évében!