Felnőttkori tanulás könnyen?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

A különböző szakmák, az iparágak, és általában a technológia olyan mértékben változik, hogy szinte lehetetlen 10-20-30 éve megszerzett tudással sikeresen követni őket.

De sokan egyszerűen megcsömörlenek régi szakmájuktól, és szeretnének valami újat tanulni.


Hogyan fogjunk hozzá?

Felnőttként sokaknak ijesztő visszaülni az iskolapadba, görnyedni a könyv felett, magolni, vizsgázni… Tény, hogy minél régebben volt az az idő, amikor még rendszeresen tanultunk, annál jobban kiesünk a gyakorlatból, berozsdásodnak az agytekervényeink: hiába olvasunk el egy oldalt, két perc múlva meg sem tudjuk mondani, miről volt szó a szövegben. A másik nehézség, hogy míg kamaszként vagy főiskolásként, egyetemistaként csak a tanulás volt a dolgunk, a felnőttkori továbbképzés során legtöbbször a munkánk, szülői teendőink mellett kell időt szakítani a tanulásra, ez pedig igenis lemondásokat követel meg tőlünk és a családunktól is.

Az újrakezdés öröme

Míg azonban a kovalens kötés vagy a kotangens annak idején cseppet sem hozott lázba minket, a felnőttkori tanulás az általunk ismert szakmában, iparágban nyithat nekünk új távlatokat. Olyan dolgot tanulhatunk, ami valóban érdekel minket, aminek a munkánkban hasznát vehetjük, azonnal ki is próbálhatjuk, s nem utolsó sorban a vállalatnál, vagy tágabb értelemben a munkaerőpiacon is értékesebb munkavállalókká válhatunk, ami a fizetésünkben is meglátszódhat.

Ha a régi szakmánkból való elvágyódás az oka a tanulásnak – motivációvesztés, érdektelenség, vagy beszűkült karrierút miatt –, ott van az újrakezdés öröme: gondoljuk végig, milyen munka okozna örömet nekünk, és ennek a szakmának milyenek az esélyei manapság. Érdemes úgy kiválasztani az új irányt, hogy esetleg a régi szakmánkból tudjunk némi ismeretet, kompetenciát az újban is hasznosítani, és a kiszemelt terület a következő években biztos elhelyezkedést tegyen lehetővé számunkra. Több kutatás is rámutatott arra az elmúlt évtizedben, hogy a tanulás olyan szellemi „edzés”, ami frissen tartja az agyunkat, így az időskori szellemi hanyatlás elleni harcban ugyanolyan fontos, mint a mozgás vagy az egészséges étkezés.

De mit tanuljunk? A lista nagyon hosszú lehet: új diploma, vagy akár az első diploma, amitől majd azt várjuk, hogy magasabb szintre juthatunk a karrierünkben, szaktanfolyam, amivel a tudásunkat mélyíthetjük el, nyelvtudás megszerzése, amivel valószínűleg egy nemzetközi cégnél jobb állást és jobb fizetést érhetünk el, vagy valamilyen szoftver elsajátítása, ami a szakmánkhoz kötődik. De hasznosnak lehetnek a képesség-, készségfejlesztő tréningek is, sőt, néha az is jó, ha csak az új ismeret, a kikapcsolódás, a mókuskerékből való kilépés miatt tanulunk valami újat – ami akár nem is kell, hogy a szakmánkhoz kötődjön.

Anélkül, hogy a szobánkat elhagynánk

Ráadásul a tanulás manapság már nem az az unalmas magolás, amire gyerekkorunkból emlékszünk. Számtalan lehetőségünk van, hogy modern eszközökkel, módszerekkel tegyük izgalmasabbá, érdekesebbé az új ismeretek megszerzését: elmetérkép használatával könnyebben összegyűjthető egy adott témakörrel kapcsolatos összes ismeret – ráadásul vizuális típusként ez nagyban segíti a memorizálást is.

Több hazai egyetemen, főiskolán a délelőtti előadás hangfelvétele például délután már elérhető a dolgozó hallgatóknak, így azt akár úton hazafelé, vezetés közben, vagy hétvégén futás közben is meg lehet hallgatni. Sokféle applikáció segíthet a nyelvtanulásban: rövid gyakorló feladatokat akár a metrón utazás, vagy sorban várakozás közben is átnézhetünk az okostelefonunkon. Az interneten elérhető online kurzusok révén pedig a világ sok neves egyetem előadására „beülhetünk”, anélkül, hogy a szobánkat elhagynánk, sőt, a kurzusok egy része akár ingyen is elérhető. Ha pedig alapvetően a tanulástól szoktunk el, segíthet egy kifejezetten tanulási módszertannal foglalkozó kurzus, ahol olyan technikákat, módszereket lehet elsajátítani, ami könnyebbé teszi a későbbi szakmai, vagy idegen nyelvi tudás megszerzését.

Ha nem sikerül ingyenes képzést találunk, és nem tudjuk finanszírozni a saját zsebünkből a terveinket, akkor se keseredjünk el. Érdemes a munkáltatónkat megkérdezni, milyen irányban lenne érdemes képezni magunkat, és hogy a vállalatnál létezik-e ilyen jellegű támogatás. Akár mi is nyugodtan javasolhatunk tanulmányi szerződéssel történő képzést, ami ugyan néhány évre a vállalathoz köt majd minket a tanulmányok elvégzése után, de a cserébe megkapott tudás sokáig hasznunkra lesz a munkaerőpiacon. S ki tudja, nem is baj, ha a vállalatnál nem mi leszünk azok, akik egy leépítésnél elsőként a listára kerülnek!