22-es csapdája, a cégautó adóval kapcsolatos értelmezés?!

A cégautóadó fizetési kötelezettsége megjelenik a vállalkozás életében, ha személygépkocsit birtokol, függetlenül attól, hogy van-e útnyilvántartás, vagy nincs - mivel vagyoni típusú adóról beszélünk.

Szja-ban esetleges magáncélú használat miatt nem kell adóköteles jövedelemmel számolni sem a magánszemélynek, sem a cégnek.

Áfában annak alátámasztása, hogy a társaság a személygépkocsit adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja fontos, ha nyílt végű pénzügyi lízinghez, tartós bérlethez, vagy a javítási szolgáltatások 50%-os áfa levonásához kapcsolódik!

Viszont az útnyilvántartásnak már további hatása van más adónemre is, amire eddig nem mindenki gondolt!

 Társasági adóban igazolni tudni kell igazolni, hogy a cégautóval szemben elszámolt költségek (üzemanyag, parkolás stb.) a vállalkozás érdekében felmerült költségekbe tartoznak-e. Gondolta volna, hogy emiatt felmerülhet az útnyilvántartás vezetési kötelezettség? Még akkor is, ha fentebb említett esetben nem élt az áfa levonási joggal? Ugyanis egy tankolást, parkolást stb. hogyan máshogy tudja alátámasztani, hogy az vállalkozás érdekében merült fel?

 A NAV egyre többször foglalkozik ezzel a témával, nem csupán az útnyilvántartást vizsgálja, hanem az ezzel összevethető minden dokumentációt, például munkaszüneti napokat, a sofőrök szabadságait, de akár a térfigyelő kamerák felvételeit is, vagy a VÉDA rendszert…Érdemes ezen mindenkinek elgondolkoznia.