KATA-s főállású vállalkozó, mint kft-ügyvezető?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Van két KATÁ-S főállású egyéni vállalkozó. Kft-t alapítanak, mindketten tagok és ügyvezetők is. Hogyan jelentsük be őket a Kft-be, hogy ne kelljen járulékot fizetni Nekik és a KATA-s egyéni vállalkozás maradjon a főállású járulékfizető biztosítási jogviszonyuk? Köszönöm a segítséget!

Válasz:

Az ügyvezető vagy munkaviszonyban vagy megbízásban látja el a feladatát. Ha a tag megbízásban ügyvezetést lát el, akkor társas vállalkozónak minősül.

Mindkét esetben (munkaviszony, társas vállalkozói jogviszony) a tag biztosítottá válik és fizetni kell a tb közterheket az adott jogviszony alapján.

Erre tekintettel csak arra vonatkozóan tudok tanácsot adni, hogy hogyan lehet a kérdésben leírt esetben azt megvalósítani, hogy fennmaradjon a főállású kisadózás és az ügyvezetésben minél kevesebb tb közterhet kelljen fizetni.

A munkaviszonyban ellátott ügyvezetés teljes vagy részmunkaidőben látható el. Azaz nem kötelező a napi 8 órás munkavégzés, ha a feladatokat részmunkaidőben is el lehet látni. Amennyiben a tevékenység ellátható részmunkaidőben (jelen esetben napi 1 vagy 2 órában ellátható), akkor a minimális díjazás ehhez a részmunkaidőhöz arányosítható.

Az arányosított munkabérből levonásra kerül a 15 százalék személyi jövedelemadó előlegen túl,

  • a 10 százalék nyugdíjjárulék,
  • a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
  • a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék,
  • a 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék.

A munkáltató a munkabér után megfizeti a 22 százalék szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást. Amennyiben a feltételek adottak, munkaviszony esetén a munkáltató szociális hozzájárulási adókedvezménnyel élhet.

Tekintettel arra, hogy a munkaviszonyban a foglalkoztatás nem éri el a heti 36 órát, akkor a Kft tagjai által kisadózóként folytatott egyéni vállalkozási tevékenységben továbbra is főállású kisadózónak minősülnek.