Közvetített fuvar Áfa-ja

Kérdés:

Adott egy belföldi adóalany nagykereskedelmi cég, mely terméket exportál közösségen belül, melyhez fuvardíj kiszámlázása is tartozik. A fuvart nem a nagykereskedő szervezi, nem ő végzi, hanem a vevő és a fuvarozó cég között közvetlenül jön létre megállapodás alapján, a nagykereskedő azért vállalja fel a fuvardíj számlázását, majd a fuvarozó cég számlájának befogadását, hogy a külföldi vevő határidőben rendezze ne csak a termék árát, hanem a hozzá tartozó fuvarköltséget is. A nagykereskedő szempontjából tehát közvetített szolgáltatásról van szó. Helyes-e, ha így járunk el: A nagykereskedő a közösségen belüli vevő felé áfa-mentes számlát állít ki mind a termékről, mind a hozzá tartozó fuvardíjról. A számlán feltünteti azt, hogy a számla közvetített szolgáltatást tartalmaz. A fuvarozó pedig áfa felszámításával számlát állít ki a belföldi adóalany nagykereskedő felé a vevői számlában foglalt fuvardíj + áfa értékben. Így a fuvarozó cégnél fizetendő áfa, a nagykereskedőnél levonható áfa keletkezik (a mentes vevői számla és a levonható fuvarozói számla alapján visszaigénylő lesz), még akkor is, ha a szállítás konkrétan a termék külföldi vevőhöz történő leszállításával teljesül.

Válasz: 

Tisztelt Kérdező, 

A kérdésben szereplő cég valószínűleg nem exportál, hanem közösségen belüli termékértékesítést valósít meg.

A fuvarozást  saját nevében, de a megbízója javára veszi igénybe, ezért helyesen jár el, mivel az áfatörvény értelmében úgy kell tekinteni, hogy a fuvarozási szolgáltatásnak az igénybevevője és nyújtója is egyben. 

Az áfa-szempontból a közvetítő által igénybe vett és általa továbbnyújtott szolgáltatást külön-külön, egymástól függetlenül saját jellemzői alapján kell minősíteni.