ÁFA levonás hibás teljesítési dátum és számlasorszám esetén

Egy építési vállalkozás 2007-ben hídfelújítási, illetve csapadékcsatorna építési munkálatokat vállalt, a kivitelezéssel alvállalkozót bízott meg.
A Kft. a megrendelő teljesítési igazolásai alapján számlázta a szolgáltatásokat. A Kft. az alvállalkozó által kiállított számlákban áthárított áfát levonta.
Az adóhatósági ellenőrzés megállapította, hogy az alvállalkozó által kibocsátott számlák teljesítési időpontjai későbbiek, mint a Kft által kiállított számlák teljesítési időpontjai.
Hivatkozással a hibás teljesítési időpontra, az adóhatóság kötelezte a Kft-t a levont áfa megfizetésére, valamint bírságot és késedelmi pótlékot szabott ki. Az alvállalkozó még a határozathozatal előtt sztornózta a hibás számlákat és helyes teljesítési dátummal, de eltérő sorszámozással, kiállította az új számlákat. A javított számlákat az adóhatóság a helytelen sorszámozás miatt nem tartotta alkalmasnak az áfa levonására. A számlák tartalmi helyességét egyébként nem vitatták.

A vállalkozó nem nyugodott bele az adóhatóság döntésébe. Az ügy az Európai Bíróság elé került, és az uniós szervezet tavalyi határozatában a Kft.-nek adott igazat. Döntésüket azzal indokolták, hogy az adóhatóság álláspontja ellentétes volt az uniós jogszabályokkal. A hibás teljesítési dátummal kiállított számla alapján is levonható az áfa, azzal a feltétellel, hogy a levonási jogot a valódi teljesítés időpontjában gyakorolják, a számlát a helyes teljesítési időpontokkal kijavítják és a határozathozatal előtt az adóhatóságnak átadják. Az áfa levonhatóságát nem befolyásolja az, hogy a számlák és a sztornó számlák számozása nem folyamatos.
A fentiek alapján tehát az a következtetés vonható le az Európai Bíróság ítéletéből, hogy az adólevonási jogot az adóalany téves, hibás számlabirtokában is azon időponttól gyakorolhatja, amikor az adólevonási joga megnyílt, feltéve, hogy – legkésőbb az adóhatóság eljárásnak megkezdésekor – rendelkezik az eredeti számlát javító új és helyes számlával.
További fontos elv, amit az Európai Bíróság ítéletében megállapít, hogy az adólevonási jog gyakorlása szempontjából az sem feltétel, hogy az új, javított számla, és az eredeti számlát érvénytelenítő stornó számla azonos sorszámtartományba tartozzon, mivel az EU jog ilyen feltételt nem ír elő.