Szakmai hírek - adózás

Adózás 2018.: egy adócsomag, sok változás (3.) (2017-12-04)

“KATA vagy EVA esetleg TAO?” Ehhez, a 2018. évben is aktuális döntéshez most az áfás cégeknek adunk támpontokat.

Adózás 2018.: egy adócsomag, sok változás (2.) (2017-11-26)

 

Ha van az adózásnak minden év végén terítékre kerülő, örökzöld témája, az már fél évtizede, a “kata vagy eva esetleg tao?” választásának kérdése. Ehhez, a 2018. évben is aktuális döntéshez adunk támpontokat az alábbiakban.

Az étel-ital automaták NAV felügyelettel - a „régi” automaták csak év végéig használhatóak (2017-11-09)

A kérdéssel már foglalkoztunk e keretek közt.  Most ismét visszatérünk rá: év vége közeledvén ideje sorra venni az automaták üzemeltetésével kapcsolatos szabályokat – ideértve az idén hatályba lépett rendelkezéseket is.

Adózás 2018.: egy adócsomag, sok változás (1.) (2017-11-02)

Az Országgyűlés 2017. június 13-án fogadta el a jövő évi adócsomagot, azaz hivatalos nevén az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényt.  Az alábbiakban összefoglaltam a legfontosabb, adózást és számvitelt érintő változásokat.

Egy helyett rögtön kettő - még csak tervezet, de jön: az új Art. (2017-09-13)

Egy helyett rögtön kettő - még csak tervezet, de jön: az új Art.

Az adóhivatal mentor szerepben, felére csökken az adóbírság mértéke, az adóellenőrzéseket egy éven belül le kell zárniuk a revizoroknak, egyszerűbb lesz az önellenőrzés – jövőre két törvény veszi át az Art. szerepét. 

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (2.) (2017-09-18)

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (2.)

 

A legelszántabb optimisták sem tagadhatják már: visszavonhatatlanul vége a nyárnak. Benne járunk a szeptemberben, közeledik az év utolsó harmada. Célszerű felmérnünk – akár könyvelői, akár tulajdonosi minőségünkben –hol is tart a cégünk.

Cikkem előző részében az adófolyószámla egyeztetéséről volt szó, és így óhatatlanul felmerül a kötelezettségek késedelmes teljesítésének következménye, azaz a késedelmi pótlék kérdése is.  

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (1.) (2017-09-13)

Őszi számviteli cheklista  - nem csak könyvelőknek (1.)

 

A legelszántabb optimisták sem tagadhatják már: visszavonhatatlanul vége a nyárnak. Benne járunk a szeptemberben, közeledik az év utolsó harmada. Célszerű felmérnünk – akár könyvelői, akár tulajdonosi minőségünkben –hol is tart a cégünk.

Idegen ingatlanon végzett beruházás áfa-ja (2017-06-22)

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság telephelyet bérel magánszemélytől, melyet bővíteni szükséges. A beruházást idegen kivitelezésben fogja elvégeztetni, mely építési hatósági engedély-köteles. Helyes-e az alábbi gondolatmenet? Bérlő megvásárolja és a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a szükséges anyagokat, áfájukat levonásba helyezheti. A kivitelező elvégzi a munkát, fordított áfás számlát nyújt be a szolgáltatásról... (folyt.)

Ingyenes termékátadás külföldre és az áfa (2017-04-19)

A kérdés: Cégünk termékeket gyárt és forgalmaz. Kínai partnerünknek ingyenesen adnánk át termékeket, azokat Kínába szállítva. Minek minősül ez az ügylet ÁFA szempontjából, és hogyan kell számlázni? Milyen áron kell a termékeket a számlán feltüntetni (önköltségi áron, vagy a szokásos piaci áron)? Van-e esetleg további adóvonzata az ilyen ingyenes átadásnak?

Közvetített fuvar Áfa-ja (2017-04-04)

A kérdés: Adott egy belföldi adóalany nagykereskedelmi cég, mely terméket exportál közösségen belül, melyhez fuvardíj kiszámlázása is tartozik. A fuvar a vevő és a fuvarozó cég között közvetlenül jön létre, a nagykereskedő azért vállalja fel a fuvardíj számlázását, hogy a külföldi vevő határidőben rendezze a fuvarköltséget is. Helyesen járunk-e el, ha...

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható