Szakmai hírek - adózás

Egy helyett rögtön kettő - még csak tervezet, de jön: az új Art. (2017-09-13)

Egy helyett rögtön kettő - még csak tervezet, de jön: az új Art.

Az adóhivatal mentor szerepben, felére csökken az adóbírság mértéke, az adóellenőrzéseket egy éven belül le kell zárniuk a revizoroknak, egyszerűbb lesz az önellenőrzés – jövőre két törvény veszi át az Art. szerepét. 

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (2.) (2017-09-18)

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (2.)

 

A legelszántabb optimisták sem tagadhatják már: visszavonhatatlanul vége a nyárnak. Benne járunk a szeptemberben, közeledik az év utolsó harmada. Célszerű felmérnünk – akár könyvelői, akár tulajdonosi minőségünkben –hol is tart a cégünk.

Cikkem előző részében az adófolyószámla egyeztetéséről volt szó, és így óhatatlanul felmerül a kötelezettségek késedelmes teljesítésének következménye, azaz a késedelmi pótlék kérdése is.  

Őszi számviteli cheklista - nem csak könyvelőknek (1.) (2017-09-13)

Őszi számviteli cheklista  - nem csak könyvelőknek (1.)

 

A legelszántabb optimisták sem tagadhatják már: visszavonhatatlanul vége a nyárnak. Benne járunk a szeptemberben, közeledik az év utolsó harmada. Célszerű felmérnünk – akár könyvelői, akár tulajdonosi minőségünkben –hol is tart a cégünk.

Idegen ingatlanon végzett beruházás áfa-ja (2017-06-22)

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság telephelyet bérel magánszemélytől, melyet bővíteni szükséges. A beruházást idegen kivitelezésben fogja elvégeztetni, mely építési hatósági engedély-köteles. Helyes-e az alábbi gondolatmenet? Bérlő megvásárolja és a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a szükséges anyagokat, áfájukat levonásba helyezheti. A kivitelező elvégzi a munkát, fordított áfás számlát nyújt be a szolgáltatásról... (folyt.)

Ingyenes termékátadás külföldre és az áfa (2017-04-19)

A kérdés: Cégünk termékeket gyárt és forgalmaz. Kínai partnerünknek ingyenesen adnánk át termékeket, azokat Kínába szállítva. Minek minősül ez az ügylet ÁFA szempontjából, és hogyan kell számlázni? Milyen áron kell a termékeket a számlán feltüntetni (önköltségi áron, vagy a szokásos piaci áron)? Van-e esetleg további adóvonzata az ilyen ingyenes átadásnak?

Közvetített fuvar Áfa-ja (2017-04-04)

A kérdés: Adott egy belföldi adóalany nagykereskedelmi cég, mely terméket exportál közösségen belül, melyhez fuvardíj kiszámlázása is tartozik. A fuvar a vevő és a fuvarozó cég között közvetlenül jön létre, a nagykereskedő azért vállalja fel a fuvardíj számlázását, hogy a külföldi vevő határidőben rendezze a fuvarköltséget is. Helyesen járunk-e el, ha...

Változások 2017 - Most adjon túl a nyaralón, telken, adja haszonbérbe az erdőt! (2017-02-10)

2017. január 1-jétől megszűnik a lakó- és más rendeltetésű ingatlanok közötti megkülönböztetés, vagyis az „ötéves szabály” érvényes minden ingatlan eladására. Az erdő haszonbérbe adása is adómentes januártól. Lássuk a részleteket!

ÁFA 2017: Áfa a vendéglőben. Hideg vagy melegkonyha – számít ez valamit? (2017-01-31)

2017. január 1. óta egyes vendéglátó szolgáltatásokra 18 százalékos áfa-kulcsot lehet alkalmazni. A kérdés nem csak a vendéglátók és vendégeik körében okozott némi fejfájást, de a NAV is küzd az új szabályok értelmezésével…

ELŐZETES: A Láthatatlan Ellenőr (2017-01-19)

"Vendég a borbélyhoz, miután az már harmadszor vágta meg:- Az rendben van, hogy a fegyvert maga választotta meg, de legalább adjon az én kezembe is borotvát, hogy védekezni tudjak!" - Adóellenőrzések 2017-ben is lesznek – az ellenőrzöttek jogai és kötelezettségei az Art. szerint

 

Üdülési jog áfa-ja (2017-01-17)

Megbízóm 2007-ben üdülési jogot vásárolt 1.5 M Ft-ért (Áfa tartalom 16,67%). Az akkori könyvelő az egész összeget vagyoni értékű jogként könyvelte. 2013-ban továbbértékesítette másik családi vállalkozásának, szintén 1,5 M Ft-ért fizetendő Áfa beállítása nélkül. Most az ügyfél eladná ugyanezt a jogot 10 e Ft-ért. Kérdésem az eredeti beszerzéskor az Áfa-t nem kellett/lehetett volna levonásba helyezni ill. továbbértékesítéskor fizetendőként beállítani?

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható