Szakmai hírek - tb, munkaügy

Versenytilalmi megállapodás és annak közterhei (2017-05-31)

Több olvasónk kérdezte, hogy miként kell a társadalombiztosítási közterheket fizetni versenytilalmi megállapodás címén kifizetett juttatás esetén. Az alábbi cikkben összefoglaljuk egyrészt a versenytilalmi megállapodás szabályait, másrészt az ahhoz kapcsolódó közteherfizetést.

Ápolási díj típusai, ápolási díj alatti keresőtevékenység 2017-ben (2017-05-24)

Az ápolási díj egy olyan szociális ellátás, amelynek folyósítása alatt csak korlátozás mellett lehet dolgozni. Az alábbi cikkben bemutatjuk az egyes ápolási díjakat, valamint azt, hogy milyen feltétel mellett lehet az ápolási díj folyósítása alatt dolgozni. 

Várható változások az egészségügyi hozzájárulásban és a szociális hozzájárulási adóban (2017-05-17)

2017. május 2-án T/15428. számon került benyújtásra az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet. A módosítás tartalmazza az egészségügyi hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó tervezett módosításait is, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

Várható változások a kisadózás és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés kapcsán (2017-05-10)

2017. május 2-án T/15428. számon került benyújtásra a Parlamenthez az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet, amely számos adónemet érint. Az alábbi cikkben a kisadózás valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés tervezett módosításait ismertejük.

KATA-s főállású vállalkozó, mint kft-ügyvezető? (2017-05-09)

A kérdés: Van két KATÁ-S főállású egyéni vállalkozó. Kft-t alapítanak, mindketten tagok és ügyvezetők is. Hogyan jelentsük be őket a Kft-be, hogy ne kelljen járulékot fizetni Nekik és a KATA-s egyéni vállalkozás maradjon a főállású járulékfizető biztosítási jogviszonyuk?

Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazása (2017-04-25)

Az egyszerűsített foglalkoztatás és ezen belül is a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka különleges munkaviszony, amely alapján az idénymunkás nem lesz biztosított és a Munkatörvénykönyv szabályai is csak részben alkalmazhatóak. Az írásban a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka fontosabb szabályait foglaljuk össze.

Szolgálati idő számítása (2017-04-25)

A kérdés: Egy 48 éves nő, akinek egy gyermeke van mennyi szolgálati idővel kell, hogy rendelkezzen a kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz? Köszönöm a válaszukat!

A vezető állású munkavállalókra vonatkozó különleges szabályok (2017-04-12)

A vezető állású munkavállalóra külön szabályokat fogalmaz meg a Munkatörvénykönyv. Erre többek között azért került sor, mert a vezető állású munkavállaló kiemelt szerepet tölt be a munkáltató működése szempontjából. Ebben a cikkben a vezetőkre vonatkozó munkajogi szabályokat tekintjük át.

Az örökmunka titka: nyugdíjasok foglalkoztatása és tb közterhei 2017. (2017-04-05)

Az alábbi cikkben összefoglalva bemutatjuk, hogy 2017-ben milyen feltételek mellett dolgozhat a nyugdíjas munkaviszonyban, valamint közalkalmazotti jogviszonyban, és milyen közterheket kell megfizetnie a bérből az alkalmazottnak és a foglalkoztatónak. 

Magyar TB keretében külföldön igénybe vehető gyógykezelések (2017-04-03)

Társadalombiztosításunk lehetőséget nyújt arra, hogy adott esetben ne csak Magyarországon, hanem külföldön is kaphassunk egészségügyi szolgáltatást. A tb által támogatott, azonban engedélyhez kötött külföldi kezeléseket három csoportba sorolhatjuk. Az alábbiakban ezeket az ellátásokat és azok engedélyezését ismertetjük.

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható