Szakmai hírek - tb, munkaügy

Elektronikus ügyintézési kötelezettség 2017. július 1-jétől (2017-07-30)

2017. július 1-jétől a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók is csak elektronikus úton intézhetik a pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz igénylését. Alábbi cikkben a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók elektronikus ügyintézéséhez szükséges tennivalót ismertetem.

 

Elfogadott módosítások a szociális hozzájárulási adóban és az egészségügyi hozzájárulásban (2017-07-30)

2017. június 13-án elfogadta a Parlament „az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról” szóló törvényt, amely többek között tartalmazza a szociális hozzájárulási adóra és az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó módosításokat is. Az alábbiakban összefoglalva bemutatom a fenti két közteherfizetés megszavazott módosításait.

Versenytilalmi megállapodás és annak közterhei (2017-05-31)

Több olvasónk kérdezte, hogy miként kell a társadalombiztosítási közterheket fizetni versenytilalmi megállapodás címén kifizetett juttatás esetén. Az alábbi cikkben összefoglaljuk egyrészt a versenytilalmi megállapodás szabályait, másrészt az ahhoz kapcsolódó közteherfizetést.

Ápolási díj típusai, ápolási díj alatti keresőtevékenység 2017-ben (2017-05-24)

Az ápolási díj egy olyan szociális ellátás, amelynek folyósítása alatt csak korlátozás mellett lehet dolgozni. Az alábbi cikkben bemutatjuk az egyes ápolási díjakat, valamint azt, hogy milyen feltétel mellett lehet az ápolási díj folyósítása alatt dolgozni. 

Várható változások az egészségügyi hozzájárulásban és a szociális hozzájárulási adóban (2017-05-17)

2017. május 2-án T/15428. számon került benyújtásra az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet. A módosítás tartalmazza az egészségügyi hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó tervezett módosításait is, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

Várható változások a kisadózás és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés kapcsán (2017-05-10)

2017. május 2-án T/15428. számon került benyújtásra a Parlamenthez az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet, amely számos adónemet érint. Az alábbi cikkben a kisadózás valamint az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés tervezett módosításait ismertejük.

KATA-s főállású vállalkozó, mint kft-ügyvezető? (2017-05-09)

A kérdés: Van két KATÁ-S főállású egyéni vállalkozó. Kft-t alapítanak, mindketten tagok és ügyvezetők is. Hogyan jelentsük be őket a Kft-be, hogy ne kelljen járulékot fizetni Nekik és a KATA-s egyéni vállalkozás maradjon a főállású járulékfizető biztosítási jogviszonyuk?

Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások alkalmazása (2017-04-25)

Az egyszerűsített foglalkoztatás és ezen belül is a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka különleges munkaviszony, amely alapján az idénymunkás nem lesz biztosított és a Munkatörvénykönyv szabályai is csak részben alkalmazhatóak. Az írásban a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka fontosabb szabályait foglaljuk össze.

Szolgálati idő számítása (2017-04-25)

A kérdés: Egy 48 éves nő, akinek egy gyermeke van mennyi szolgálati idővel kell, hogy rendelkezzen a kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz? Köszönöm a válaszukat!

A vezető állású munkavállalókra vonatkozó különleges szabályok (2017-04-12)

A vezető állású munkavállalóra külön szabályokat fogalmaz meg a Munkatörvénykönyv. Erre többek között azért került sor, mert a vezető állású munkavállaló kiemelt szerepet tölt be a munkáltató működése szempontjából. Ebben a cikkben a vezetőkre vonatkozó munkajogi szabályokat tekintjük át.

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható