Szakmai hírek - számvitel

Beruházások: régi és új kedvezmények a társasági adózásban (2017-10-05)

Év vége közeledtével érdemes sorra vennünk, „gazdagodott-e” cégünk az idén új, adócsökkentő lehetőséggel. Mondjuk azért, mert beruházásba kezdett… Persze a kedvezményekhez némi „papírmunka” is társul.

Nagyító alatt a cég A mérleg nem hazudik – legfeljebb hallgat erről, arról… (2017-09-28)

A vállalkozókat még az Áfa-tv., de még adóhatóság is arra bíztatja, rendszeresen ellenőrizzék üzleti partnereiket a „megfelelő üzleti ellenőrzési eljárás” alkalmazásával. Adott esetben mérlegbeszámoló vizsgálata is ideértendő. Persze önmagában, csak a puszta számok becsapósak lehetnek…    

Folyamatos teljesítésű szolgáltatás (2017-06-22)

Tisztelt Szakértő! Folyamatos teljesítésű szolgáltatás számlázással kapcsolatban legyen szíves segíteni. Ha a számla kiállításának kelte pl. május 05. esedékessége május 9 - az elszámolási időszak máju 01-31 közötti, akkor a teljesítési időpont helyesen május 05. - vagyis megegyezik a számla keltével? Ha utólagosan, ... (folyt.)

Új ügyvezető, régi tagi kölcsön (2017-05-23)

A kérdés: Kft esetében az ügyvezető tag tagi kölcsönt bocsájtott a cég rendelkezésére. Ezt követően a társaságot eladta, ő kilépett, új ügyvezető tag lépett a helyébe. A cég most egyszemélyes Kft. Az új felállásban lehetőség van a tagi kölcsön megszüntetésére pénztáron keresztül? Milyen lépésekben lehetséges elvégezni? Bizonyára a kölcsön nyújtója részére kell visszafizetni akkor is, ha már nem tagja és nem ügyvezetője a cégnek? 

Nyílt végű lízing elszámolása (2017-05-22)

A kérdés: A nyílt végű lizing előírása: T.161-K448 , T.368-K448. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan szűnik meg a 368 számlán a követelés? 

Ezekre figyeljen oda a könyveléskor, ha nem akar hibás mérleget, adóbevallást beadni! (2. rész) (2017-05-09)

Nyakunkon a 2016. évi mérlegek és a társasági adóbevallás beadásának határideje. Sajnos még a látszólag hibátlan beszámolóban is akadhatnak téves adatok. Ráadásul a számviteli törvény 2016. januárjában életbe lépő módosításai sem könnyítik meg az életünket.

Ezekre figyeljen oda a könyveléskor, ha nem akar hibás mérleget, adóbevallást beadni! (1. rész) (2017-05-08)

Nyakunkon a 2016. évi mérlegek és a társasági adóbevallás beadásának határideje. Sajnos még a látszólag hibátlan beszámolóban is akadhatnak téves adatok. Ráadásul a számviteli törvény 2016. januárjában életbe lépő módosításai sem könnyítik meg az életünket.

Aktuális: 2016. évi osztalék könyvviteli elszámolása (2017-04-26)

Egy hónap még, és lejár a 2016. évi mérlegbeszámoló benyújtására előírt határidő. Újra dönteniük kell a vállalkozások tulajdonosainak, lesz-e/lehet-e osztalékfizetés a cégnél. Az eddig megszokottakhoz képest azonban ennek könyvviteli elszámolása merőben új.

Önkormányzatok, nonprofit szervezetek könyvelői figyelem: érdemes előkészíteni a pályázati anyagot! (2017-04-11)

Áprilisban indul a „helyi piac” és a települések közétkeztetésének fejlesztését célzó pályázat. Önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak pályázhatnak, de az agrárvállalkozások érdekeit is szolgálja a támogatás.

BLUE - üzleti ajándék számvitele (2017-03-30)

A kérdés: Vállalkozás üzleti partnere számára üzemanyag vásárlásra jogosító ún. BLUE kártyát kíván ajándékozni, melynek értéke 100 ezer Ft. Itt térítés nélküli átadást kell könyvelni? A 86-os főkönyvi számra egyéb ráfordításként könyvelhetünk? A társasági adóalapot növelő tételként kell kezelni? Egyes meghatározott juttatásokat terhelő adót (SZJA és szociális hozzájárulási adó) kell megfizetni? 

2017-es számviteli, adózási és Tb jogszabályok naprakészen, 2017-es kreditpontok.

A mérleg másik oldalán »

Legfrissebb...

Szakértőink

Jelmagyarázat

Bárki számára szabadon hozzáférhető
A cikk olvasásához Pallas fiók nyitása szükséges
Szakmai csomag előfizetéssel olvasható