Milyen változások várhatók az E-recept bevezetése kapcsán?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Milyen változások várhatók az E-recept bevezetése kapcsán?

 

 

2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott ellátást nyújtó háziorvosi rendelőnek, szakellátást végző egészségügyi szolgáltatónak és gyógyszertárnak használnia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér egy olyan  informatikai környezet, ami összekapcsolja az egészségügyi ellátókat egymással és ezáltal egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben kerül sor többek között az e-recept (elektronikus recept) felírására.  

2017. november 1-jétől az orvos a rendelés során a beteg részére e-receptet ír fel, amelyet a beteg kinyomtatva továbbra kézhez kap. Ennek a nyomtatott vénynek az elnevezése ún. felírási igazolás. A felírási igazolás annyiban tér el a jelenleg használt vénytől, hogy egy „plusz” vonalkódot tartalmaz. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér alkalmazása miatt vált szükségessé ez a „plusz” vonalkód, ugyanis az orvos által rendelt e-vényt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatbázisa tartalmazza, amelyből a patikus (az expediáló) le tudja kérdezni a beteg érvényes vényeket. 

Amikor a beteg bemegy a gyógyszertárba, a felírási igazolás bemutatása mellett mind a beteg, mind általa felkért más személy a jelenlegi nyomtatott recepttel megegyezően válthatja ki a vényt a patikában. 

Egyéb esetben a beteg a TAJ kártyája és személyi igazolványa együttes felmutatásával vagy – ha rendelkezik e-személyi igazolvánnyal – akkor az e-személyi igazolványával válthatja ki a vényt. 

Az igazi változás 2019-től várható, ugyanis ekkortól csak a páciens kérésére kell felírási igazolást készíteni.

Mit is írhat fel az orvos e-receptre?

 

2017. november 1-jétől csak a vényen rendelhető gyógyszereket lehet felírni. Egyéb terméket, beleértve az anyatejet is, nem lehet elektronikus vényen rendelni. A későbbiekben azonban várhatóan bővül a felírható termékek köre, azaz a közeljövőben majd e-vényen lehet rendelni egyes gyógyászati segédeszközöket is. 

 

Továbbá nem lesz változás abban, hogy 2017 novemberétől továbbra is egy vényre egy adott gyógyszert lehet felírni. Tervben van azonban, hogy krónikus betegségek esetén, szociális otthonban történő gyógyszerfelírás esetén ún. köteges felírásra is sor kerülhessen az e-recept alkalmazása keretében.

 

Megjegyzés: A magánszolgáltatók csak 2018. november 1-jétől köteles az e-vény felírásra, így addig a mai hagyományos vényen rendelik a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, a tápszert, és a gyógyászati ellátásokat. 

 

A beteg önrendelkezése

 

A beteg nyomon követheti az e-vény rendeléseket az ügyfélkapu segítségével. A beteg meg tudja nézni, hogy ki, mikor, milyen receptet írt fel a részére, mikor került az kiváltásra, illetve melyik recept, mikor került törlésre/visszavonásra.

 

Ugyanakkor ezt folyamatot az adott beteg kapcsán - a beteg ellátása során - a kezelőorvosok és a patikusok is láthatják. A beteg azonban rendelkezhet arról, hogy korlátozza vagy kizárja az orvos, a patikus vényeihez való hozzáférését. Ennek keretében a beteg rendelkezhet úgy, hogy 

-egyetlen lekérdező se férhessen hozzá a vényeihez, vagy 

-engedélyezheti, hogy minden lekérdező számára elérhetők legyenek vények, illetve  

-csak az adott ellátás kategóriájába tartozók láthassák a vényt.

Természetesen a fenti rendelkezéseit a beteg a későbbiekben meg is változtathatja. 

Kivételt képez a fenti rendelkezési jognál, hogy a beteg nem hozhat rendelkezést a még kiváltható e-receptről.

 

Megjegyzés: Sürgősségi ellátás esetén a beteg tiltó rendelkezése ellenére feltörheti a rendszert és megnézheti az egészségügyi szolgáltatást nyújtó a vényeket, de ez esetben ennek indokát alaposan alá kell támasztania.

 

A fenti rendelkezés az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe tartozó digitális önrendelkezési rendszerben valósítható meg. A digitális önrendelkezés www.eeszt.gov.hu oldalon tehető meg.  A belépéshez szükséges a beteg érvényes TAJ száma, valamint személyes ügyfélkapujához tartozó felhasználói név és jelszó.