Idegen ingatlanon végzett beruházás áfa-ja

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem szépen az alábbi témában: Betéti társaság telephelyet bérel magánszemélytől, melyet bővíteni szükséges. A beruházást idegen kivitelezésben fogja elvégeztetni, mely építési hatósági engedély-köteles. Helyes-e az alábbi gondolatmenet? Bérlő megvásárolja és a kivitelező rendelkezésére bocsájtja a szükséges anyagokat, áfájukat levonásba helyezheti. A kivitelező elvégzi a munkát, fordított áfás számlát nyújt be a szolgáltatásról, az áfát az ingatlan bérbevevő Bt köteles megfizetni, azt levonásba nem helyezheti. Majd az összes költséget aktiválni kell, az ingatlanok között kerül kimutatásra. Értékcsökkenés és adóalap csökkentő kedvezmény /Taotv.7.§./ érvényesíthető. Kérdésem: Ki lesz az építtető, aki az építési engedélyt megkéri? Várom megtisztelő válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező,

A kérdésben leírt eset, idegen ingatlanon végzett beruházás, ahol az az építtető, akinek a nevére szól az építési engedély.

Ebben az esetben a kivitelező fordított áfás számlát fog kiállítani. Az igényevevőnek fizetendő adója keletkezik, amelyet levonásba helyezhet, amennyiben nincs olyan jogállása, ami kizárja a visszaigénylést.