Szolgálati idő számítása

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Tisztelt Szakértők! Egy 48 éves nő, akinek egy gyermeke van mennyi szolgálati idővel kell, hogy rendelkezzen a kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz? Köszönöm a válaszukat!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A nyugdíjbiztosító tájékoztatója alapján a 40 éves jogosultsági idő megszerzésénél jogosultsági időnek minősül:

  • a terhességi-gyermekágyi segélyben,
  • gyermekgondozási díjban,
  • gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben,
  • gyermeknevelési támogatásban és
  • a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel 

szerzett szolgálati idő.

Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra, hogy a 40 éves jogosultsági idő alapján járó nyugdíj nem állapítható meg, ha a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetében, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet.