Cafeteria differenciálása

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! A cafetériával kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy a juttatást egyformán kell-e biztosítani a fizikai és a szellemi dolgozóknak, vagy lehet differenciálni? Tehát lehetséges az, hogy az egyik munkavállaló többet kap a másik pedig kevesebbet a cafeteria elemek közül? Válaszát megköszönve,

Válasz:

Tisztelt Kérdező, 

A cafeteria nem csak a béren kívüli juttatásokat foglalja magába. Erre tekintettel lehet cafeteria eleme az önkéntes pénztári tagok kapcsán a pénztári munkáltatói hozzájárulás is. Ez a hozzájárulás nem differenciálható a munkavállalók vonatkozásában. Ugyanakkor differenciálni lehet egyéb juttatásoknál pl: a SZÉP Kártya, étkezési utalvány mértékénél. A munkavállalók szerinti megkülönböztetés – amelyet a cafeteria szabályzatban rögzíteni kell – történhet akár beosztás, akár munkakörök alapján. Ugyanakkor nem lehet megkülönböztetést tenni aszerint, hogy vki teljes vagy részmunkaidős, határozatlan vagy határozott munkaidejű jogviszonyban dolgozik. Természetesen nem lehet differenciálni a juttatásnál nemek és életkor szerint sem.