Munkanélküli kismama TB ellátása

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Munkanélküli kismama vagyok, nincs tb-m, hova forduljak segítségért, vagy mit kell tennem, hogy legyen!? Köszönettel, 

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben Ön munkanélküliként álláskeresési támogatásban részesül, akkor Ön biztosítottnak minősül az álláskeresési támogatás folyósítása alatt.

Amennyiben Ön kismamaként csed-et, gyed-et, vagy gyes-t kap, akkor amíg ezen ellátások bármelyikét folyósítják, Ön egészségügyi szolgáltatásra jogosult, és ennek a fedezetét a költségvetésből biztosítják.

Ha Ön nem kap álláskeresési támogatást, illetve már nem jogosult csed-re, gyed-re, vagy gyes-re, akkor fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami havi 7 110 forint. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést a NAV-nál kell intézni. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettnek be kell jelentkeznie a NAV-hoz T1011-es nyomtatványon. A bejelentkezéshez szükséges

  • személyazonosításra megfelelő igazolvány (személyigazolvány, útlevél, jogosítvány)
  • lakcímkártya,
  • adóigazolvány, TAJ kártya,
  • ha más személy intézi a járulékfizetést a NAV-nál, akkor két tanú aláírásával ellátott meghatalmazás.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

Tisztelettel,