Alanyi áfamentes cég számlájának továbbszámlázása

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! A Kft. ahol dolgozom áfakörbe tartozik. Ha egy alanyi adómentes vállalkozó számláját számlázom tovább, azt szintén áfa nélkül állítom ki? Továbbá, ha tevékenység tekintetében áfamentes egy számla, abban az esetben a továbbszámlázás miképp történik áfa tekintetében? Nagyon köszönve szíves segítségüket.

Válasz:

Tisztelt Kérdező, 

Sajnos nem derül ki a kérdésből, hogy milyen szolgáltatásról van szó, és miként történik a továbbszámlázás, de fő szabályként elmondható, hogy:

Közvetített szolgáltatások esetén, ha valaki saját nevében, de más javára rendel meg egy adott szolgáltatást, akkor úgy kell tekinteni, mint aki a megrendelt szolgáltatás igénybevevője és nyújtója is egyben.

A nyújtott szolgáltatásra ugyanazt az adómértéket kell alkalmazni, amely az igénybe vett szolgáltatásra vonatkozott, még akkor is, ha a továbbszámlázás nem ugyanazon az áron, de a ténylegesen igénybe vett mennyiségnek megfelelően történik.

Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben társaság felé leszámlázott szolgáltatás adómértékét kell felszámolni a továbbszámlázás során.