Figyelem, visszaszámlálás! Vasárnap az ajtók zárulnak!

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 2017. január elsejétől szeretnék a számviteli törvény szabályai helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben a Magyar Nemzeti Banknál is.

Fontos, hogy azok a cégek, amelyek csak most, az utolsó napokban hoznak/hoznának erről döntést, szinte biztos, hogy már most is „elkéstek” – holott a határidő még nem telt el.

AZ áttérést megalapozó feladatok elvégzésére ugyanis – az egyébként jogvesztő – határidőből még hátralévő idő nem elég.

Az áttérés első lépése az, hogy azt vizsgálják meg az IFRS bevezetését tervező társaságok, hogy egyáltalán célszerű-e ezt megtenniük. Így - többek között - adózási, számviteli, adminisztrációs szempontok figyelembe vételével mérlegelniük kell, hogy mikor és hogyan érdemes az IFRS-re áttérniük.

Amennyiben fentiek alapján zöld utat adnak az áttérésnek, a vonatkozó bejelentésüket legkésőbb az áttérés napja előtt 90 nappal – 2017. január 1-től visszaszámolva jön ki a „matek”, azaz innen az október 2-ai időpont – kell megtenniük az állami adóhatóság, valamint a Központi Statisztikai Hivatal részére. (Feltételezve, hogy az érintett cég üzleti éve a naptári évvel azonos.) 

Ehhez csatolniuk kell a számviteli törvényben meghatározott könyvvizsgálói jelentést.

Ez pedig nem csak egy megfelelően aláírt, lebélyegzett „papír”, hanem igazolása annak, hogy az adott vállalkozás „érett” az áttérésre – ennek szempontjairól (Szt. 114/C-114/D.§.) már írtunk e fórumon-, annak feltételeit megteremtette.

És ez az a kritérium, amit nem lehet teljesíteni a bejelentésig még nyitva álló hét alatt…