Az email, amit minden ügyvezetőnek meg kell kapnia december 20-a előtt… 1. rész: Adófeltöltés

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Igaz, év vége közeledtével egy elkötelezett ügyvezetőnek olyan sok a dolga, olyan elfoglalt, hogy hajlamos azt gondolni, a „love story” a cégfúziót jelölő kifejezés az ügyvédi szlengben. Ennek ellenére számos olyan adat szükséges az adófeltöltéssel kapcsolatban, sok olyan döntést kell meghozni, amelyben csak az ügyvezető lehet a könyvelő segítségére. Az sem hátrány, ha a befizetendő összegről időben tudomást szerez a menedzsment. Szóval az adófeltöltés (is) az a „buli”, amiből a cégvezetés nem maradhat ki. Első lépésben a társasági adó szempontjából vizsgáljuk meg a kérdést.

 

TÁRSASÁGI ADÓELŐLEG

A társasági adóelőleg feltöltéséről a Tao.-tv. 26.§-a rendelkezik (az adóelőleg bevallásának és fizetésének szabályai címszó alatt), melynek lényege, hogy a már befizetett adóelőleget az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészíteni.

Az adótörvény mentesíti e kötelezettség alól azokat a vállalkozásokat, amelyeknek az előző adóévben – a 2015. év adófeltöltése szempontjából tehát a 2014. év az irányadó- az éves szinten számított árbevételük nem haladta meg a 100 millió forintot. (Figyelem! Lehet érintett az ügyben külföldi vállalkozás is, ha Magyarországon végzett tevékenysége alapján itt telephelye keletkezik. E tárgykörben ajánlatos tanulmányozni a Tao.-tv. 2.§. (4) bekezdése a) pontját és a 3.§.(2) bekezdését.)

Azoknak a cégeknek, amelyek támogatást kaptak az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésből, fontos, hogy az e támogatások miatt elszámolt adóévi bevételből, az adóév utolsó hónapjának 15. napjáig meg nem kapott összeget nem kell figyelembe venniük az adóalapjukban, amikor a feltöltési kötelezettségre még befizetendő adót számolják.

Az Art. 1. számú melléklet I./B/2. c) pontja, illetve a 2. számú melléklet I. (Határidők) 3. b) pontja alapján a társasági adófeltöltés fizetési és bevallási határideje a tárgyév utolsó hónapjának 20. napja, amely idén 2015. december 21.-e lesz (december 20-a ugyanis vasárnap, ezért a határidő a következő munkanap).

Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy az utolsó havi, negyedévi társasági adóelőleget a feltöltéssel egyidejűleg fizetik meg a feltöltésre kötelezettek. Továbbá bevallást is kell tenniük erről a cégeknek, a ’01-es bevalláson. (A bevallás kitöltési útmutatójának – többek között a növekedési adóhitel miatt – frissített változata november közepén került fel az adóhatóság honlapjára, ajánlom gondos tanulmányozását a feltöltési kötelezettség számításakor is.)

A kötelezettség elmulasztása, vagy a törvény által elvárt mértéket el nem érő összegben való teljesítése bírságot von maga után. Ennek részleteit az Art. 172.§. (12) bekezdésében olvashatják azok a szerencsések, aki ezt még nem tanulták meg könyv nélkül, mondjuk azért, mert eddig a hatóság még nem csapott le rájuk e jogcímen kiszabott sarccal.

Ugyanis, ha a vállalkozás az esedékességig (idén december 21-ig) az adóévi várható adó összegét – beszámítva az adóév során már megfizetett előleg összegét is - nem fizette meg legalább 90 százalékos mértékben, a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalékig terjedő mulasztási bírságot fizet.

A jogalkotónak is van azért szíve, ezért a szóban forgó mulasztási bírság alapjának megállapításakor nem számolják bele az adóalapba az adóelőleg-kiegészítés esedékességének napján és a mérleg-fordulónapon alkalmazott árfolyam különbsége alapján számított nyereségjellegű árfolyam-különbözetet, ha az adóalapot képez. (Ebből kiderül, hogy a bírságot a beadott társasági adóbevallás adataira alapozza a hatóság, így május 31-e után számíthatunk az irgum-burgumra. Viszont a később önellenőrzéssel helyesbített társasági adóbevallás adatait már nem vetik össze az adófeltöltést érintő infókkal…)

A szankciók, amelyekkel fentebb riogattam Önöket, nem csak a társasági adóra érvényesek, hanem minden más adónemre, amelynél a törvény feltöltési kötelezettséget ír elő. A társasági adó– és más adónem - feltöltésének egyébként vannak praktikus sorrendben elvégezhető lépései, azaz nem muszáj a kristálygömbünkből kiolvasnunk a befizetendő összeget.

Lássuk, mi a teendő!

 

A FELTÖLTÉS LÉPÉSEI

Szükségünk lesz egy aktuális – mondjuk november 30-ai - főkönyvi kivonatra. Ha a vállalkozásnál helyben dolgozik a könyvelő – azaz nem külső vállalkozás végzi a feladatot-, akkor akár december 15-i adatokhoz is hozzájuthatunk. (Ettől tovább ne várjunk, mert egyrészt előfordulhat, hogy a cégnek tennie kell ezt-azt a szükséges pénz előteremtésére, másrészt az átutalásnak is lehet némi átfutási ideje.)

Továbbá töltsünk le az ügyfélkapun keresztül egy friss adófolyószámla-kivonatot. Ezt vessük össze a könyvelt adatokkal – lehet, hogy egy jóváhagyott átvezetési kérelmet nem könyveltünk, stb..

További feladataink:

  • A főkönyvi kivonat alapján – azaz a tényadatokkal – készítünk egy eredmény-kimutatást. Erre a könyvelési programok túlnyomó többsége is képes, de nem árt, ha ellenőrizzük. A zárást megelőzően a gép által produkált kimutatás kiegészítésre szorulhat (sok vállalkozás évente csak egyszer számolja el – és könyveli - az értékcsökkenési leírást, stb.)
  • Az eredmény-kimutatás adataihoz hozzáadjuk a még várható bevételeket, ráfordításokat (ideértve a fentebb említett korrekciókat is).
  • Kiszámítjuk az adózás előtti eredményt.
  • Az adózás előtti eredményt korrigáljuk az adótörvény szerint az adóalapot növelő és csökkentő tételekkel (ilyen például az elhatárolt veszteség, a céltartalék, a fejlesztési tartalék, az ellenőrzött külföldi társaság részére juttatott ellenérték, kapcsolt vállalkozások közötti szokásos piaci ár alkalmazásának kötelezettsége miatti adóalap módosítás, a számviteli értékcsökkenési leírás, amely növeli, és a Tao.-tv. szerinti, amely viszont csökkenti az adóalapot).
  • Kiszámítjuk a társasági adó alapját és a jövedelem- (nyereség-) minimumot és összehasonlítjuk a kettőt. Ez utóbbi alapján fizetünk adót, ha a tényleges adóalap nem éri el a minimumot.
  • Fentiek miatt előfordulhat, hogy olyan döntéssel kell farkasszemet néznünk, amely már az ügyvezető hatásköre: ha cudar évünk volt és veszteséges a társaság, dönteni kell, a nyereség-minimum alapján fizetünk adót (lehet, hogy még ehhez képest is van feltöltési kötelezettségünk), vagy az ezt „kiváltó” nyilatkozatot adjuk majd be.
  • Fentiek függvényében kiszámítjuk a jelen esetben 2015. évi - társasági adót, illetve ennek 90 százalékát.
  • Az adófolyószámla-kivonat alapján figyelembe vehető tételekkel (adóelőleg-befizetés, túlfizetés, problémás esetben adóhiány a határidőben be nem fizetett előleg miatt, stb.) módosítjuk az éves szinten fizetendő adóból még befizetendő összeget.
  • Ne felejtsük el, hogy ezt be is kell fizetni és be is kell vallani!

Egyes, a társasági adóalapot módosító tételek (például céltartalék, fejlesztési tartalék, adomány) és kedvezmények (fejlesztési adókedvezmény, filmalkotás és előadó-művészeti szervezetek támogatása, látványcsapatsport támogatása) nem csupán szakmai kérdés, de a vállalkozás tulajdonosainak, ügyvezetőjének döntésétől is függ. Így ha a törvényi feltételek fennállnak is, mégis meg kell kérdezni a menedzsmentet, mit szeretnének az adott ügyben. Mondjuk terveznek-e a következő években olyan beruházást, amelyre a fejlesztési tartalék leköthető, az év még hátralévő időszakában szándékukban áll-e támogatni egy alapítványt, stb..

Ezért a feltöltési kötelezettségre még fizetendő összeg számításakor célszerű időben tájékoztatni az ügyvezetőt, milyen lehetőségei vannak a társaságnak kedvezmények igénybevételére, az adóalap más, törvényes csökkentésére, és ahhoz mi mindent kell még az év végéig elintézniük.

Cikkem folytatásában ezekre, az adóspórolós intézkedésekre adok tippeket, górcső alá vesszük a Tao.-tv. azon újdonságait, amelyeket már a 2015. évre is alkalmazni kell/lehet (például a növekedési adóhitel), így befolyásolják a feltöltésre fizetendő összeget is, és az iparűzési adó feltöltése mellett nem feledkezünk el azokról az adózási és számviteli „gubancokról”, amelyekről ugyancsak időben értesíteni kell az ügyvezetőt.